Om å være au pair

Jeg får ofter spørsmål om hva det vil si å være au pair og hvorfor jeg gjør det. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om hva jeg driver med, hvorfor jeg valgte å bruke sommeren min til dette og litt om familien jeg jobber for her i Tyrkia.

Familien jeg jobber for bor i en leilighet i et eget område som er gjerdet inn med høye gjerder, sikkerhetsvakter også videre. Dette kalles et site og er ganske vanlig i de større byene i Tyrkia, slike områder blir sett på som veldig trygge og fine steder å bo. Huset vi bor i har ett svømmebasseng, lekeplass og utekjøkken med grill, vann- og kaffeautomater og oppvaskmasking som vi deler med de syv andre husene som ligger i en sirkel rundt det. I leiligheten bor mamma og pappa, en baby på fem måneder og jenta jeg passer på, som ble tre for ett par uker siden. I tillegg så bor jeg der, og en fulltids barnepike som tar vare på begge barna. De har også en hushjelp som kommer en halv dag seks dager i uken og lager mat, vasker, tar seg av klesvasken også videre.

Noen au pairer har ansvar for barna alene hele tiden, eller deler av dagen, hjelper til med noe husarbeid og lærer barna om andre språk og kulturer. Hva som forventes kommer ann på familien, og varier også ofte fra land til land, da noen land har fastsatte regler om hva en au pair kan og ikke kan gjøre. Jeg er i grunn bare en blanding av engelsklærer og lekekamerat for den lille jenta, da min familie som tidligere nevnt allerede har en barnepike som gjør ting som å lage og gi mat til barna, hjelper til med husarbeid når hushjelpen ikke er der og vasker og finner frem klær til barna. Noen ganger passer jeg på babyen, men bare omkring 10-15 minutter av gangen. Det er aldri fordi jeg må, men fordi jeg synes det er gøy og fordi det blir lettere for moren eller barnepiken å få andre ting unnagjort litt fortere en det eller ville tatt.

Jeg valgte å bruke sommerferien til dette for å få mer praktisk erfaring med barn i aldersgruppen jeg spesialiserer meg i å undervise, da jeg har mest erfaring fra jobb med eldre barn fra før. I tillegg til dette er jeg glad i å oppleve nye kulturer og har også en interesse for språk. Jeg synes den beste måten å virkelig oppleve ett annet sted i verden er å dra å bo sammen med noen som er derfra, da dette gir et så annerledes inntrykk enn hvis man for eksempel drar på feire dit. 

Jeg vil gjerne avslutte dette innlegget med å si at dersom du er glad i å jobbe med barn og liker å oppleve steder og ting som er annerledes så er dette noe jeg virkelig vil anbefale! Å være au pair er en fantastisk opplevelse og man kan lære om verden på en helt annen måte enn ved vanlig reise.

Har du noen gang vært au pair? Har du lyst til å bli au pair? Har du noen andre spørsmål om dette temaet som jeg kan svare på?

3 kommentarer

mariasijm

15.08.2015 kl.13:14

Er det ikke sånn at man kan reise til en familie og bo der for å gå på skole og sånt også?

Kat

15.08.2015 kl.16:17

mariasijm: Du tenker kanskje på utvekslingsår? Det blir noe likt da man også bor hos en familie, men som au pair jobber man med å passe barna også får man litt lønn i tillegg :)

mariasijm

15.08.2015 kl.16:22

ok :) ja det var nok sånn utvekslingsår jeg tenkte på :)

Skriv en ny kommentar

Kat

Kat

22, Fredrikstad

Kategorier

Arkiv

hits